Kveitejakt

Publisert av Eirik Gundersen den 25.06.19.
Kveite teknikk

Kveita er muligens det vi i Norge kommer nærmest "formel 1" fiske! Som mye annet er det mulig å få Kveite på masse rart. Men et målrettet fiske foregår normalt med enten hel agnfisk eller shads i div farger og størrelser. Selv om det mang en gang er tatt kveite på pilk og annet som bi fangst.

På hel agnfisk kan man lage sine egne rigger ut i fra eks et ”flygende øye”
Eller som mest brukt ett baithead hode eller annet jigghode for agnfisk. Begge krever løsninger som gjør at agnfisken sitter.
Hel sei/kolje, eller fersk sild er det beste og mest brukt. Frossen sild har ofte ikke gitt de beste resultater på statisk fiske fra drivende båt, men funker ved trolling. En del foretrekker sei som er modnet ett døgn…..

Farger kan variere mye, men mange av de som fisker mye etter kveite bruker naturfager, og hvit/sølv/blå som 1ste valg, og hot orange(fluo) med sorte striper, og ren flouriserende hvit med sorte striper når fiske er tregere. Uten at dette er fasit………
Dette har litt med bittet å gjøre, om den skal trigges eller er på jakt. I henhold til bla. Cato Bekkevold og andre så er det variasjon og fisketeknikk som avgjør. Variasjon mellom shad og naturlig agn.  Hvordan man fisker. Han sammenligner kveita med røyefiske på isen. Når du først har fått en kveite til å fatte interesse så gjelder det å lokke den til hugg. Mange fisker etter kontrast. Eks lys sandbunn, mørkere shader og visa versa.

Men mange av de kveitene jeg vet er tatt på shad i sommer ble tatt på en storm hvit flou med sorte striper i 130gr og over.  Men det er like mange som favner om sølv/blå,
Sort/hvit, hvit og naturtro farger.

Fiske foregår ved å drifte over grunnpartier, og farten bør være fra 1,0-2,5 kn.
Ved for høy fart må en kompensere med å holde båten på motor, og bruke tyngre redskap. Ved for lav fart kjøres båten med motor. Jiggtrolling er det en del som kaller dette. Ved å ha en viss fart på båten under drift, fisker man nesten som en blanding av trolling og jigging. Ellers er det et aktivt fiske med spinnstopp og aktivitet. Samt at agnet skal ”leve” under avfiskingen.  Ned til bunn, opp med stopp til agnet er oppe, og så ned igjen.

Som sakt gjelder det å finne grunnflak. Dvs et moderat dyp som strekker seg ett stykke utover. Gjerne med renner i mellom. Det bør ikke være mudderbunn. Så på/rundt flater og topper er det fiske bør konsentreres. Gjerne med renner som går mot dypere vann, og der det er en del undervannsbukter der kveita kan ligge og vente på en stim med småsei som drar over.
Mye av kveitene sommerstid (mai-sept) tas fra 10 til 50 meters dybde, men ofte er 15-40 meter hotspotter. Gjerne grunner med kanter som går over i større dyp, renner og kløfter der kveita kan ligge på lur. Småuer/lusuer sies å være en viktig del på matseddelen, men kveita er altetende, og sier verken nei til en krabbe eller annet som kommer den vei.

Den mest populære( i hvert fall blandt de som satser spesifikt på kveite) måten å fiske på er en jiggstang med enten en solid multisnelle eller en kraftig haspel av type Stella/Saltiga. Ofte kastes(ved haspel) det fra båt en 20-50 meter og lar agnet gå til bunns for så å fiske dette mer eller mindre aktivt opp til båten igjen med markante stopp underveis der agnet får henge i ro i ett par minutter mellom hvert løft.
Kveita kan følge etter uten å ta, og helt opp til båten. Fordelen med en haspel er at ved kontakt med fisk så kan man slippe svært raskt ned igjen ved å slå over bøylen på snella.
Og det er lettere å evnt kaste med. Uten at dette er noe must i det hele.

Men de lærde strides, og mange slipper også svært rolig ned igjen etter kontakt med fisk slik at kveita ikke skal miste agnet av synet.

Kveita kan være svært lunefull og en av de mest markante tegn på kveite som ikke kroker seg er at stang tuppen løftes i stedet for dras ned. Da gjelder det å ha is i magen.
Sveive rolig opp en meter å vente, og fortsette med dette til man nesten er oppe. Så for etter hvert å slippe kjapt ned igjen for å se om en kan få den til å ta på nytt.

Som nybegynner så bla. bommer en ofte med at vi ikke lar Kveita få den tiden den skal ha føre tilslag. De jeg har fisket med som har mange Kveiter på samvittigheten venter til de kjenner tyngden godt av fisken føre tilslag.

Andre ganger smeller det slik at fisken er kroket av seg selv.(eller faller av)

På små shader kan man la den ene kroken som sitter på originalt være som den er (ca opp til 130gr) På større er det både viktig og nødvendig med et kroksett ekstra i solide utgaver.
Selv om jeg nok selv ville lagt opp til en ekstrakrok festet i den faste som er på ryggen av shaden.

På de mindre kan man tre en krok over den ene enkeltkroken som er på shaden, eller man tar en stumpe med nylon på 1,0 til 1,2 og binder i øyet på hode på shaden, og som bindes til en trebble krok inn i kroppen. Kan fikseres med mye rart, men gummistrikk er enklest og greit. Den ene kroken stikkes inn i kroppen, og de to andre stikker ut. Noen klipper av enkeltkroken og bruker en trebble etc. etc. På Beathead og jigghoder uten fikserte kroker er det vanlig med en trebble over og en under. Begge festes i ett av øyene(over og underside) med solide splittringer og en til to solide svirvler som skjøtes og festes i krok med solide splittringer.
Det ene kroksettet skal gå litt lenger bak på kroppen enn det andre.
Her må man bruke kvalitetskroker, splittringer og svirvler.  Kroker av typen OWNER ST-66 er egnet. Splittringer bør være av typen Owner hyperwire 9-10mm. som er svært solide eller  tilsvarende kvalitet.
MAN BRUKER IKKE HURTIGKOBLING PÅ DETTE FISKE! (om man ikke har staylok hemper i skrinet, eneste som holder mål. Kan kjøpes i USA og noen andre plasser. Beregnet på tunfisk og annet storvilt )
Solide tønnesvirvler er nødvendige i alt av oppsett på takkel og mellom braid/multi og fortom.
Mellom braid/multi og shad/agn er det nødvendig med en fortom på 1,5 til 4 meter med 1,0 til 1,2mm kvalitetsnylon.  Alt av takkel oppsett/fortom der det brukes nylon krimpes eller en bruker en knute som ”tåler” tykk mono som eks. uniknuten eller varianten hangmanknuten. Begge finner man oppskrift på her:
http://www.fiskersiden.no/index.php/artikler-mainmenu-114/nyttig/111-knuter
Man kan skjøte mullt/braiden med en solid svivel, eller man kan lage en Biminitwist på multi/braiden og skjøte denne med albrightknuten mot monoen. Dette gir en solid, smidig og sterk knute som lar deg sveive fortommen helt inn på snella. Spesielt ok der en skal kaste litt. Oppskrift i linken over. Det aller beste er å kjøre disse to under for de som er interessert. PR og FG til skjøte multi/mono.
PR Knot(Se link under).:
http://www.youtube.com/watch?v=SbhvZi0fiM4
FG Knot(se link under).:
Link:  http://www.youtube.com/watch?v=cA5zRWvJ_3s
Generelt kan man si at en leter etter flater/grunner og renner mellom 15 og 50 meter dybde.
Finnes det i tillegg undervannsbukter i bunnstrukturen er dette hotte plasser.
Håper dette kan være til litt hjelp for de av oss som ikke har fisket så mye etter Kveite.
 

Bjørn Berntzen