De forskjellige fiskene

De forskjellige fiskene

Publisert av Eirik Gundersen den 25.06.19.

Torsk:

Pilk og gummimakker kan være en "killer" på Torskefiske, Fisker du på grunt vann, så kan det lønne seg å bruke pilker som har skarpe farger og som skjener litt, pilker du på dypere vann, så lønner det seg å bruke mer kompakte pilker. Bruk blankepilker hvis det er mye sild i sjøen. Det kan være smart å agne pilken med Makrell eller Silde strimler. Prøv å bruke så små pilker du kan etter strøm, avdrift og med hensyn til de andre ombord i båten. Er det mye småsei i vannet, så er det verdt et forsøk med å montere en gummimakk på den øverste splittringen på pilken, her må du heise pilken godt opp i vannet og prøv å få en småsei til å bite på. ( det forbudt å fiske med levende agn ) Fargen på gummimakken er avhengig av hvilken temperatur det er i vannet, så ta med deg et rikholdig utvalg. Vurder også om du kun skal bruke pilk. Å bruke Torskefluer på opphengerne kan til tider være svært effektivt, agn disse med Makrell og reker. Slep til Torsk kan også være en vinner. Det å variere på fiskedybden er også lurt, men glem ikke å følge med dybdene, er hensikten å fiske nært bunnen så må du slippe ut mer snøre der det blir dypere.

Sei:

Gummimakker og krimskrams tackler er det mest effektive til Seifiske. Det har vist seg mange ganger der det er stor Sei, så kan det lønne seg å agne makkene. For å fiske Sei, så må en variere med pilke tempoet, av og til så liker Seien at du pilker med raske bevegelser, mens andre ganger så liker Seien at du nesten holder pilken i ro ( spesielt når du bruker agn ). Husk at Seien står i alle vannlag, så det er bare å finne ut hvor den står.

Lyr:

Lyren liker oftest gummimakker i fargene sort, brun og grønne. Lyren står gjerne i kanter og nært skjær, men her må en passe seg for bunn napp. Til tider så kan det være lurt å bruke agn.

Steinbit:

90% av Steinbitene blir tatt på slep. Tre en selvlysende slange (ca. 10cm.) over en 8/0 krok og monter en spinnerskje på. Det har vist seg at strimler av Sei er det mest effektive agnet for å fiske Steinbit, Makrell duger også. Myten om at det å bruke Blåskjell til Steinbitfiske er sterkt overdrevet, når steinbiten er på hugget så har en ikke tid til å tulle med Blåskjell. Prøv også å dunke blyloddet i bunnen noen ganger og løft snøret sakte opp og gjenta dunkingen. En agnet pilk er også til tider svært effektivt. Vist du vet at det er mye steinbit på en plass, så prøv å finne dybdene fra 25m. til 60m. Det hender av og til at man får Steinbit på opphengerne, Her lønner det seg å montere opphengene nært søkket. Bruk rosa og selvlysende farger. For å fiske Steinbit effektivt, så bør du bruke en krokutløser. Det er ganske fascinerende å se på de som bruker 15 minutter på å ta livet av en Steinbit for så å ta av kroken. Glem ikke at Steinbiten er vanskelig å ta på enkelte strømforhold, det er jo bare å komme tilbake til plassen etter en time eller to.

Lange:

De fleste Langene tar vi på slep agnet med makrell, en spinnerskje er også å anbefale. Agnet pilk kan også være svært så effektivt. Satser du på å få Lange på opphengene, så må disse monteres nært søkket/pilken. Langene står gjerne i groper, bak steiner eller i kantene. De største Langene får vi på + 120 meter. En to kilos lange er en utsøkt matfisk.

Brosme:

Brosmen fisker vi stort sett på samme måte som Lange, men med kanskje litt tykkere ( agn ) utstyr. Vist du får store mengder med Brosme og ikke ønske det, så er kanskje agnet ditt for gammelt, Brosmer på et halvt kilo er ikke mye morsomt.

Hyse:

De fleste Hysene tar vi på opphengene agnet med Makrell eller reke. Er Hysen stor ( over 1,5kg. ) så bør en bruke krok str. 3/0. Tre en selvlysende slangebit halvveis over krokstammen og litt over opphengsløkka. Det er viktig å bruke lange opphengsløkker fordi Hysen suger til seg byttet. Hysen er svært løs i munnen og er lett å miste, så her er det viktig å bruke en myk stang, spesielt i høy sjø. Prøv aldri å løfte opp en Hyse etter snøret, bruk håv eller klepp. Vist du vet at det er mye Hyse på det stedet du fisker, så pleier jeg å si at en skal fiske på 70meters dyp og 70meter fra land.

Flyndrer og knurr:

Flyndrer og knurr fisker vi med slep eller med lange opphengs løkker nært søkket. Kroken bør være langskaftet og ha en str. 4 - 2/0. Bruk lange tynne strimler med Makrell. Sandmark og Børstemark er svært så effektivt, men det er mye "bal" med å skaffe disse. Råreker er et glimrende agn, men det sitter så dårlig fast. Et kjent tips er å bruke perlemorfargete knapper ( fra bestemors syskrin ), det har vist seg at flyndrene lar seg lokke av disse.

Hvitting:

Hvittingen fisker du nesten på samme måte som hyse, men med litt mindre kroker, jeg anbefaler å bruke krok str. 1 – 2/0. Jeg bruker opphengere med lange løkker, tre gjerne en liten selvlysende slangebit halvveis over krokstammen eller en liten selvlysende perle over kroken. Rå reker er ofte en "killer" til Hvittingsfiske, men er den på bittet så har en ikke tid til å rote med rå reker, for de sitter som regel så dårlig fast. Den liker også kokte reker, men jeg foretrekker å bruke makrellfileter pent oppskåret. Hvittingen er en typisk bunnfisk, men den står ofte i høyere vannlag. ( Det finner du fort ut av ) Hvittingen er en kjempe rovfisk i mindre format og den kan du bare kjøre på i en havfiskefestival og det er bortkastet tid å bruke håv eller en klepp. Hvittingen har det fineste hvite kjøttet og regnes som havets kylling.

Makrell:

Den letteste måten å fiske Makrell på, er å bruke tyttebær kroker og gummimakker i str. 3/0-6/0. Når Makrellen er på hugget, så holder det å montere en liten rød slangebit på en rettskaftet krok. Det finnes mange "jalla" tackler som er svært så effektive til Makrellfiske, men de er stort sett av så dårlig kvalitet at de ikke holder lengre enn til noen få nedslipp. Makrellen er lettest å fiske vist du bruker flere kroker. For å fiske stammakrell i fjordene, så kan en prøve å bruke små brisling til agn, ca. midt i vannlagene, du vil nok ikke klare å fylle stampen med den type fiske, men samtidig kan du få Makrellen hele året. Siden Makrellen er så viktig til agn, så bør en ta seg en tur og fylle fryseboksen et par ganger om året. Husk å ta med deg mye is for å holde på kvaliteten.( god kvalitet gir god fangst ) Det er utrolig moro å fiske Makrell med ultralett utstyr.

Leppefiskfamilien:

For å fiske de forskjellige artene i leppefiskefamilien, så kan du bruke krok str, 8 – 1/0. De forskjellige leppefiskene står stort sett veldig grunt om sommeren og trekker på dypere vann om vinteren. Du ser dem ofte under bryggekanter. Det mest effektive agnet til leppefiskene er snegler som man plukker selv i fjæra kanten, et annet kjent godt agn er krabbekjøtt. Skjellkjøtt, Makrell, sild og ellers alt annet agn duger også, men en må ta hensyn til de små munnene som de fiskene har. Oppdrettsnæringa kjøper gjerne leppefiskene hos deg, eks. Rødnebb, Blåstål og Bergnebb, det er fordi at de spiser parasitter på fiskene, eks. lakselus. Den beste matfisken av leppefiskene er Berggylta, den er helt fantastisk til supper og er den stor, så kan en filetere den også til steking. Det finnes et utallige sanger om nettopp Berggylta.