Grunnutrustning for havfiske

Grunnutrustning for havfiske

Publisert av Eirik Gundersen den 25.06.19.

Stang:

En Havfiskestang bør ha en aksjon fra 12- 80 pund og en lengde på ca. 7 fot. Den generelle havfiskestangen er en stang med en aksjon 15 - 40 pund. Og ca  7 fot lang. En lett havfiskestang bør ha en aksjon på 6 - 20 pund og være minst 7 fot lang. I dag er de fleste stenger uten trinser, og med ringer av god kvalitet som tåler multifilament liner. Det er også kommet en rekke spesialstenger for div fiske teknikker de seneste år. Bla til speedjig fiske.

 

Snelle:

En Havfiskesnelle bør være tilpasset det fiske en bedriver i den aktuelle situasjonen. Med nye multiliner har behovet for store sneller gått kraftig tilbake. Og man finner i dag meget gode kompakte sneller som dekker det aller meste. I praksis kommer man langt med to sneller. En mindre som kan ta 2-300meter med 0,15-0,20 multi. Og en litt kraftigere til det litt tyngre fiske.  Mange av snellene har øyner / ører for feste av havfiske seler, her må du finne ut om du trenger det. Når du skal kjøpe deg en snelle, så lønner det seg å kontakte den lokale Havfiskeklubben om gode råd. Fisker man mye på dypt vann eks etter stor lange kan det være bra å ha en snelle med ører eller en brakett tilpasset  snella som gjør at en kan feste seletøy. (Lopez design)

 

Snøre / sene:

I dag er det et must å bruke et multifilament snøre som nesten er helt "stumt" altså nesten uten strekk. Når det gjelder de nye super senene, så er det bare prisen på sena som bestemmer hva du skal velge. De fleste senene er laget av samme materiale så du må bare finne din egen favoritt. Tykkelsen på sena bør ligge imellom 0,15mm. - 0,40mm. Husk hvis du fisker under båten/kjølen på båten, så kan sena bli ødelagt eller revet av. Mange setter på en topshot(fortom) på eks 1,0 mono(10-15 meter) som sjokk og slite fortom. Da kan man gå ned på line tykkelsen ellers. 0,28-0,32 multiline er mest brukt i dag. Kjente fabrikat som Fireline, Powerpro, Sufix er normalt ikke noe galt valg.

 

Svivler:

Det er et stort utvalg av svivler på markedet, men her er kvaliteten sterkt varierende. Ta eks. Søvik og Søberg svivler, de har nesten det samme navn, men kvaliteten på disse er meget stor. Søvik svivler er etter mitt syn en av verdens beste svivler, vist du holder en Søvik og en Søbergsvivel samtidig, så vil du kjenne bla. stor vekt forskjell. Jeg anbefaler å bruke 1/0 svivler til nesten alle tackler, men klart er det fare for stor fisk, så kan det lønne seg å bruke 3/0. Du må også ta hensyn til størrelsen på hempen, både hensyn av kalde fingrer og styrke. Det finnes også mange typer svivler, kanskje de beste svivlene er kulelagersvivler, men her er prisene alt for høye. Jeg anbefaler å bruke en svivel med kulelager på multifilament snøret. Det kan også være lurt å bruke kulelagersvivler når du fisker sei pga. tvinn. Oter svivler til havfiske er bare tull, da disse er meget svekket pga. hullet for det tredje øyet. Når du går til innkjøp av svivler, så lønner det seg å kjøpe 100 stk. om gangen, da får du som regel en langt mer hyggelig pris. Skal man være på den sikre siden så er Søvik, og Owner sikre kort.

 

Tackler/opphengere:

Du skal ikke stole for mye på de fabrikklagde tacklene, som regel er knutene for dårlige og at det er sjelden de vet hva vi faktisk bruker. Det lønner seg å kontakte den lokale Havfiskeklubben for å få de riktige tipsene. Sena til tacklene er som regel et monofilament.  Det er viktig å kjøpe en sene som tåler strekk, brekk og har god knute kvalitet. Du bør ikke bruke tackel/opphenger snøret ditt mer en gang. Spesielletackler med svært tykk mono og med slanger etc som beskytter sena kan en del av disse brukes om i gjen. Tacklene lages etter det fiske en skal bedrive. Til lange og store fisker så er man ofte oppe i 1,2mm mono. Mens på lett fiske så er kanskje stammen bare 0,60-0-70, og fortommene nede i 0,35-040mm mono. Ser man at tackelstammen etc er blitt mye tvinnet under fiske så bør disse skiftes ut etter noe bruk. Så ha alltid noen prefabrikerte tackler klare i mappa.